Onze Barbets

De Barbet is een van de oudste bekende hondenrassen en van oorsprong afkomstig uit Franrijk. Het is een jachthond die vooral werd gebruikt voor het apporteren van geschoten waterwild in barre weersomstandigheden. Zijn lange vacht beschermde hem tegen barre wind en kou. De Barbet is nu vooral een prettige huis/gezinshond. Tegenwoordig wordt de Barbet ook getraind als geleidehond of signaalhond. Het ras wordt ook wel Franse Waterhond genoemd. Het dier heeft lang haar over het gehele lichaam en een baard. Aan deze baard (barbe) heeft het ras de naam barbet te danken. Omdat de vacht niet verhaart, is deze hond vaak geschikt voor mensen met een allergie voor hondenhaar. De vacht wordt een paar keer per jaar ingekort met schaar of tondeuse. Dit kan u gewoon zelf leren. Eenmaal aangeleerd vind de hond dit fijn,  alle aandacht voor hem alleen. Het is een oud ras waar waarschijnlijk diverse rassen, waaronder de Poedel, Bouvier en andere waterhonden uit zijn voortgekomen. Een volwassen reu is 58-65 centimeter hoog, een volwassen teef 53-61 centimeter. De Barbet heeft een niet verharende vacht die in strengen valt, al dan niet gekruld. Alle kleuren zijn toegestaan. De meest voorkomende kleuren zijn zwart en bruin, met eventueel een witte aftekening. Blonde en zandkleurige Barbets komen minder vaak voor. De barbet is door zijn positieve eigenschappen veelal gebruikt in de opbouw van moderne nieuwe rassen zoals de Poedel en Briard. Na de 2e wereldoorlog was de Barbet bijna uitgestorven. Tegenwoordig komt hij weer meer voor, ook in Nederland. In de jaren 80 van de vorige eeuw heeft men de nog levende exemplaren bijeen gezocht. Er is toen in Franrijk en Duitsland weer begonnen met de wederopbouw van dit leuke, vrolijke en uitbundige ras.

Karakter

De Barbet is vriendelijk en heeft een schrander karakter. De hond is buitenshuis levendig en energiek. In huis gedraagt hij zich rustig. De Barbet is relatief makkelijk op te voeden doordat ze graag met hun baas willen samenwerken. Ze zijn slim, te vaak een oefening herhalen werkt averechts. Een consequente vriendelijke opvoeding geeft het beste resultaat. Slaafs zijn ze beslist niet en zo nu en dan halen ze een grap uit . Goed socialiseren in de jonge jeugd en veel indrukken laten opdoen is erg belangrijk in zijn latere leven. Hij gaat goed om met soortgenoten en andere huisdieren, kinderen zijn indien ze er mee opgroeien geen probleem. Hij houd van veel beweging, is niet graag alleen en houd er niet van opgesloten te zitten in een kennel. Oefenen met een bench is geen probleem. Ook is hij uitermate geschikt voor senioren die graag wandelen en gezelschap in huis hebben. Voelt u zich meer aangetrokken tot de hondensport ‘Agility’ dan zal de Barbet dit een wekelijks uitje vinden. In het buitenland wordt de Barbet ook ingezet als Blindengeleidehond. In Nederland worden ze steeds vaker als ‘Contacthond’ of ‘Aaihond’ gebruikt. Het karakter is gevoelig en mensgericht het is een echte gezinshond. De Barbet is sociaal, ook naar andere soortgenoten en katten. Hij hecht zich erg aan zijn omgeving. Guusje is bij ons opgegroeid tussen de labradors ze heeft dan ook veelal het gedrag van een labrador aangenomen. Met het opvoeden van een Barbet is het, net als bij andere honden belangrijk om consequent te zijn maar zeker niet te streng. De Barbet is gevoelig en zal het niet snel vergeten als je hem hard aanpakt.

De vacht

De Barbet heeft een waterafstotende, wollige, golvende en gekrulde vacht. De vachtlengte wordt geacht zo rond de 15 cm te zijn. Wat natuurlijk prachtig uitziet en geschikt om naar een show te gaan maar in het dagelijkse leven mag het korter geknipt worden. Borstelen en kammen is het devies want anders kan de vacht gaan klitten en dat is zeer onaangenaam voor de hond. De Barbet behoort een natuurlijk, robuuste uitstraling te hebben en elke gelijkenis met de Poedel wenst men te voorkomen. Een groot voordeel van de vacht is dat hij niet verhaart en door mensen met een hondenallergie wordt verdragen. Een ander voordeel is dat hij niet zo’n typische hondengeur heeft, zelfs nat ruik je hem niet of nauwelijks. Ze verliezen wel ondervacht maar deze, en alle huidschilfers, blijven in de vacht hangen. Hieruit kun je automatisch concluderen dat de vacht wel heel regelmatige verzorging nodig heeft.

Vacht verzorging

Je mag/moet hem wel regelmatig wassen…als hij/zij zich te buiten is gegaan in een plas modder. De vacht heeft uiteraard wel verzorging nodig. Hoe veel verzorging hangt af van de vachtlengte. Bij een lange vacht is een wekelijkse borstelbeurt wel nodig om het haar klitvrij te houden, bij een korte vacht is dat uiteraard veel minder. Bij het showen ziet men de Barbet natuurlijk graag lekker lang in de vacht.

Gezondheid

Omdat de Barbet wereld wijd maar sporadisch voorkomt ( tegenwoordig weer wat meer) is er weinig bekend over erfelijke gezondheid en problemen die bestaan binnen het ras. Er zijn incidentele gevallen bekend van HD en epilepsie. Veel fokkers testen hun honden op HD, ED en laten de ogen ECVO spiegelen. De rasvereniging stelt het testen op HD en spiegelen van de ogen verplicht. Iets wat we vaker zien bij honden met hangende oren is dat in de gehoorgang vuil ophoopt. Daarom moeten de oren schoon gehouden moeten worden en de haren eruitgeplukt om ontstekingen te voorkomen. Link: Barbetclub Nederland

Karakteristieke, gezonde en actieve honden uit Budel